توانایی نصب و سیم کشی تابلوهای توزیع انرژی الکتریکی
شبکه های قدرت .پست .انتقال وتوزیع
تاریخ : جمعه 16 تير 1391برچسب:,
نویسنده : احمد بارانی

 

-         تابلوی توزیع انرژی الکتریکی یک تابلوی برق است که انرژی الکتریکی با توان بالا را دریافت کرده و آن را بین چند مصرف کننده یا شبکه­ای از مصرف کنندها با توان­های مختلف، تقسیم می­کند. البته به طور حتم هرمصرف کننده فقط قادر خواهد بود به میزان معینی توان الکتریکی از تابلو دریافت کند و اگر این مقدار از آن حد بیشتر شود، برق آن مصرف کننده به وسیله تابلو قطع خواهد شد.

انرژی الکتریکی که به سمت مصرف کننده­ها جاری می­گردد، دارای ولتاژ یکسانی است. بنابرین دریافت توان بیشتر به منزله دریافت جریان بیشتر خواهد بود. زیرا جهت رابطه توان داریم: P=U*I.

 

-         تابلوهای خارج از ساختمان به نحوی ساخته می­شوند که در مقابل عوامل مخرب بیرونی تا اندازه­ زیادی محافظت شوند.

این عوامل می­توانند عواملی مانند باران، گرد و غبار، برف، باد، تابش نور خورشید و گرما وصاعقه و یا حتی آسیب­هایی که هر فرد می­تواند به آن وارد نماید، باشد.

به دلیل حساسیت بیشتر قطعات الکتریکی نسبت به سایر قطعات، تاکید حفاظت بیشتر به خاطر این گونه قطعات می­باشد.

برای مثال این گونه تابلو­ها، می­توان تابلوهای برق با سقف شیب دار را نام برد که سقف شیب دار آن­ها، جهت حفاظت از باران و برف است و به تابلوهای بارانی نیز مشهور است.

 

-         تابلوهای داخل ساختمان به جهت استفاده آنها در داخل ساختمان­ها و دور بودن از عوامل مخرب، دارای درجه حفاظت پایینی می­باشند. و اصولا استفاده از تابلوهایی با درجه حفاظت بالا در این گونه مکانها مقرون به صرفه نخواهد بود.

 

تجهیزات نصبی داخل تابلو برق

کلید­ها

 

کلید­ها وسیله­های قطع انرژی الکتریکی هستند. و می­توان آنها را از لحاظ جریان و ولتاژ کاری به انواع مختلف تقسیم کرد. در نقشه کلید را با حرف S و یک اندیس که نشانگر شماره آن است نشان می­دهند.

 

کلیدهای اتوماتیک

کلیدهای اتوماتیک: امروزه بیشتر اقسام کلیدها در مقابل جریان غیر مجاز نیز حساس بوده و مانند فیوز هنگام عبور جریان خارج از محدوده جریان­شان عمل کرده و به صورت خودکار انرژی الکتریکی را قطع می­نمایند. به این گونه کلیدها کلیدهای اتوماتیک می­گویند. در نقشه کلید را با حرف Q و یک اندیس که نشانگر شماره آن است نشان می­دهند. در ادامه انواع این کلیدها را می­شناسیم:

 

-         کلید MCB : ( Miniature Circuit Beaker قطع کننده مدار کوچک ) یک نوع کلید اتوماتیک کوچک است. در این کلیدها یا از خاصیت حرارتی و یا از یک میدان مغناطیسی که شدت آن با تغییر جریان عبوری از فیوز تغییر می­کند، جهت عملکرد فیوز، استفاده شده است. بنابراین این فیوز یا حالت تندکاری و یا حالت کندکاری را دارد. معمولا حالت تندکار را با حرف B  و کندکار را با حرف C نشان می­دهند.

این فیوز در آمپرهای 6 تا 100 در بازار وجود دارد.

-          

-         کلید MCCB  : (Moulded case circuit breaker قطع کننده مدار محفظه دار ) این کلیدها که به کلیدهای کامپکت نیز معروفند ، برای کنترل جریان تا 1600 A مورد استفاده قرار می­گیرند و قابل تنظیم نیز هستند. و می­توانند به وسیله سوکتهایی به ماژول های حفاظتی و کمکی متصل گردند.

-         کلید RCD  : ( Residual Current Device  دستگاه جریان نشتی ) این کلید جهت حفاظت از جان افراد در برابر برق گرقتگی و یا جلوگیری از نشت برق به زمین می­باشد. روش کار آن بدین صورت است که جریان عبوری از سیم فاز و یا فازها را با جریان عبوری ازسیم نول می­سنجد و هر گاه این دو برابر نبودند، می­فهمد که جایی جریان به زمین نشتی می­کند. حال این نشتی می­تواند از طریق برق گرفتگی یک انسان و یا اتصال برق به صورت مستقیم به زمین باشد. در هر صورت برق به وسیله کلید در این وضعیت قطع می­گردد. جریانی نشتی که به وسیله این گونه کلیدها قابل تشخیص است به صورت معمول 30mA می­باشد و در بعضی از انواع این کلیدها به وسیله ولومی قابل افزایش ( کاهش حسساسیت کلید ) است.

 

 

 

 

تجهیزات کنترل کننده

 

-           کنتاکتور: این وسیله یک قطعه قطع و وصل الکتریکی برق است. اساس کار آن بر پایه سیم پیچی است که در اثر تغذیه الکتریکی دارای نیروی محرکه مغناطیسی گشته و هسته مغناطیسی را به سمت خود می­کشد و هسته نیز به همراه این حرکت چند کلید را قطع یا وصل می­نماید. به کلیدهایی که قبل از وصل تغذیه الکتریکی کنتاکتور قطع هستند باز عادی NO(normaly open) و به کلیدهای برعکس این حالت بسته عادی NC( normaly close)  می­گویند. کنتاکتورها معمولا دارای 2 دسته کلید قدرت و فرمان هستند. کلیدهای قدرت عمل انتقال جریان الکتریکی را به سمت مصرف کننده­های قدرت، که طراحی مدار فرمان جهت کنترل کارکرد آنهاست، به عهده دارند و کلیدهای فرمان در مدار فرمان جهت ایجاد یک عمل کنترلی مورد استفاده قرار می­گیرند. هر کنتاکتور به صورت معمول دارای 3 کنتاکت قدرت NO و چند کنتاکت فرمان NO یا NC است که حتی می­توان بوسیله کنتاکت­های فرمانی که بر روی کنتاکتور اضافه می­گردند، آنها را زیاد نمود. در نقشه کنتاکتور را با حرف K و یک اندیس که نشانگر شماره آن است نشان می­دهند.

-          شستی :  شستی­ها کلیدهای لحظه­ای هستند که تا هنگامی که فشار انگشت بر روی آنها وجود دارد حالت تغییر یافته خود را حفظ می­کنند و با برداشتن انگشت به وسیله نیروی فنر به حالت عادی و اولیه خود برمی­گردند. با فرض حالت عادی برای حالتی که انگشتی شستی را تحت فشار قرار نداده، شستی­ها نیز دارای بسته و باز عادی می­باشند. از شستی­ها جهت ایجاد یک حالت توسط اپراتور در مدار استفاده می­گردد. شستی باز عادی NO را استارت و بسته عادی NC را استوپ می­گویند. در نقشه شستی را با حرف S و یک اندیس که نشانگر شماره آن است نشان می­دهند.

-          سنسور : هر قطعه­ای که یک کمیت غیر الکتریکی را به یک کمیت الکتریکی با نسبت تبدیل مشخصی تبدیل نماید، سنسور نامیده می­شود. بنابراین تعریف سنسورها دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام جهت محاسبه کمیتی مورد استفاده قرار می­گیرند. در نقشه سنسور را با حرف B و یک اندیس که نشانگر شماره آن است نشان می­دهند.

-           رله : رله مانند یک کنتاکتور عمل می­نماید و تنها تفاوت آنها در نوع مصرف آنها است. بدین صورت که از رله جهت کار در مدارات فرمان بهره می­گیرند. و به همین دلیل آمپر تیغه­های آن نیز کمتر از کنتاکتور است. در نقشه رله را با حرف R و یک اندیس که نشانگر شماره آن است نشان می­دهند.

 

 

تجهیزات اندازه­گیری

 

 

-          آمپرمتر : از این وسیله جهت اندازه گیری جریان الکتریکی بر حسب آمپر A و یا ضرایبی از آن، استفاده می­شود. آمپرمتر با قطعه­ای که قصد اندازه­گیری جریان الکتریکی آن را داریم، باید به صورت سری قرار بگیرد. امروزه این وسیله آمپر اندازه­گیری شده را به صورت دیجیتال و بر روی صفحه نمایش LCD  خود نمایش می­دهد. در نقشه آمپرمتر را با حرف A و یک اندیس که نشانگر شماره آن است نشان می­دهند.

-          ولت­متر : از این وسیله جهت اندازه گیری ولتاژ الکتریکی بر حسب آمپر V و یا ضرایبی از آن، استفاده می­شود. ولت­متر با قطعه­ای که قصد اندازه­گیری ولتاژ الکتریکی آن را داریم، باید به صورت موازی قرار بگیرد. امروزه این وسیله ولتاژ اندازه­گیری شده را به صورت دیجیتال و بر روی صفحه نمایش LCD  خود نمایش می­دهد. در نقشه ولت­متر را با حرف V و یک اندیس که نشانگر شماره آن است نشان می­دهند.

-          فرکانس متر : این وسیله جهت سنجش فرکانس یا همان بسامد می­باشد. و با قطعه­ای که قصد اندازه گیری فرکانس آن را داریم، به صورت موازی قرار می­گیرد. از لحاظ ظاهر نیز مانند ولت­متر یا آمپرمتر است.

 بنابر تعریف به هر ولتاژ و جریان متغیر که تغییرات آن در حال تکرار باشد، ولتاژ و جریان متناوب می­گویند و و به هر بازه تکرار شونده یک سیکل یا پریود می­گویند.

فرکانس (f) تعداد سیکل­های است که در واحد زمان ( ثانیه ) تکرار می­شود و واحد آن را هرتز[Hz] می­نامند.

مثلا وقتی می­گوییم فرکانس برق شهر50 هرتز است یعنی هر سیکل برق شهر 50 بار در ثانیه تکرار می­شود.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

-         Cos Φ  ( کسینوس فی ) متر : گاهی در مدارها بر اثر وجود خازن یا سلف هماهنگی تناوب بین جریان و ولتاژ با یک فاصله چند درجه­ای از هم، به صورت ناهماهنگ درمی­آید. این زاویه ناهماهنگی را با Φ ( فی ) نشان می­دهند.

توجه کنید که در سیتم­های چند فازه مانند سیتم سه فاز، بین فازها اختلاف زاویه وجود دارد و البته این اختلاف زاویه به صورت طبیعی وجود دارد. اما در این مبحث نظر ما اختلاف زاویه بین ولتاژها نیست بلکه صحبت در مورد اختلاف زاویه بین جریان و ولتاژ است.

دستگاه مورد بحث نسبت مثلثاتی این زاویه، که همان Cos Φ  می­باشد را به وسیله صفحه عقربه­ای یا به صورت عددی نشان می­دهد. این وسیله دارای 4 ترمینال است که 2 عدد آن به صورت موازی و 2 عدد آن به صورت سری با وسیله­ای که قصد سنجش Cos Φ آن را داریم، بسته می­شود.

 

 

 

 

 

 

 

 

-         وات­متر : این وسیله جهت سنجش توان موثربه کار می­رود. این وسیله نیز دارای 4 ترمینال است که 2 ترمینال آن به صورت موازی و 2 ترمینال به صورت سری با قطعه­ای که قصد اندازه­گیری توان موثر آن را داریم قرار می­گیرد.

-         CT ( Current transe : مبدل جریان ) : یکی از راه­های اندازه­گیری جریان­ الکتریکی قرار دادن وسیله سنجش جریان به صورت سری در مسیر جریان است. و بدون شک ضخامت سیمهای این آمپرمتر باید به اندازه­ای باشد که بتواند جریان عبوری از مدار را تحمل کند. پس هر چقدر مقدار جریان اندازه­گیری بالا تر باشد حجم آمپر متر نیز بزرگ تر می­گردد.

اما می­توان به جای این کارسیم حامل جریان را، از وسط یک سلف عبور داد  و سپس دو سر سلف را که در اثر عبور جریان متغییر در آن ولتاژ القاء شده، به آمپرمتر مخصوص آن سلف وصل کرد و مقدار جریان را خواند.

به این سلف که کار تبدیل جریان را انجام می­دهد، CT می­گویند و وظیفه آن تبدیل جریان­های بالا به جریان­های پایین استاندارد جهت استفاده آمپرمترهای مخصوص همین CT است.

CTها در انواع 100/5 , 200/5 , 300/5 ,,,,, وجود دارند

مثلا یک CT 100/5 100 آمپر را در خروجی به 5 آمپر تبدیل می­کند. بنابراین هر جریانی که از سیم حامل جریان بگذرد،در این CT  تقسیم بر 20  شده و در خروجی ترانس ظاهر می­گردد. مثلا جریان 80 آمپر را در خروجی به صورت 20 آمپر نمایش می­دهد. و البته آمپر متر مخصوص این CT در صفحه نمایش خود آمپر واقعی را نمایش می­دهد.

تجهیزات حفاظتی

 

فیوزها را در مدارات الکتریکی با حرف F و اندیس دلخواهی نمایش می­دهند.

-         فیوز فشنگی ( بوکس ) : این فیوز دارای یک قسمت ثابت است که روی بدنه نصب می­گردد و قسمت متحرک آن نیز خود دارای 2 قسمت سرپیچ و فیوز است. فیوز داخل سرپیچ قرار گرفته و همراه آن داخل قسمت ثابت پیچانده می­شود. بدین صورت مسیر اتصال کامل شده و جریان از داخل فیوز عبور می­کند. در صورت عبور جریان بیشتر از جریان نامی فیوز، هادی داخل فیوز بعد از گذشت زمان مشخص کوتاهی، ذوب می­شود. با ذوب شدن هادی داخل فیوز، مسیر جریان قطع گشته و مصرف کننده در مقابل از عبور جریان غیر مجاز محافظت می­شود.

این فیوز در آمپرهای 2 تا 200 آمپر تولید می­گردد.

به دلیل استفاده از خاصیت حرارت و ذوب شدن هادی در ساختمان این فیوزها، جهت عملکرد فیوز لازم است جریان غیر مجاز به مدت زمان معین کوتاهی از داخل فیوز عبور کند. به همین دلیل به این نوع فیوزها، فیوزهای کندکار می­گویند.

مغزی این فیوز در هر بار عملکرد غیر قابل استفاده شده و باید تعویض گردد. اما نوع اتومات این فیوز نیز موجود است که مانند کلید در هر بار عملکرد مسیر جریان را قطع کرده و می­توان پس از رفع عیب با فشردن شستی روی آن، آن را به حالت اولیه برگرداند و نیازی به تعویض مغزی ندارد.

-         کلید های اتوماتیک : که در مورد آن توضیح داده شد.

-         فیوز کاردی ( کتابی ) : روش عملکرد این فیوز شبیه فیوز فشنگی است و تفاوت آن در شکل فیزیکی و جریان آن است. این فیوز دارای یک پایه ثابت است که روی بدنه نصب می­گردد. خود فیوز نیز به شکل استوانه و یا مکعب وجود دارد. در ابتدا و انتهای این فیوز 2 قطعه فلزی مکعبی باریک جهت نصب بر روی پایه و ایجاد ارتباط الکتریکی، وجود دارد. این فیوز به صورت 3 فاز و تکفاز تولید می­شود. بعضی از انواع 3 فاز آن دارای یک دسته جهت سهولت قطع و وصل و عایق شدن فیوز، هستند.

این فیوز از 2 تا 1600 آمپر در بازار وجود دارد.

 

 

-         بی­متال : بی متال متشکل از دو نوار فلزی مختلف است که به هم چسبیده شده­اند. وقتی این ترکیب بر اثر عبور جریان گرم می­شود، هر فلز به اندازه متفاوتی ازدیاد طول پیدا می­کند. و چون دو فلز به هم چسبیده هستند، این کار باعث خم شدن این ترکیب می­گردد. به دلیل استفاده از خاصیت حرارتی این فیوز جزء فیوزهای کندکار می­باشد. و به صورت 3 فاز تولید می­گردد. از این فیوز بیشتر جهت حفاظت موتور در لحظه راه­اندازی و اضافه بار استفاده می­گردد. بی­متال­ها به دو شکل زیر کنتاکتوری و مستقل  تولید می­گردند. از نوع زیر کنتاکتوری معمولا در جریان­های پایین 64 آمپر استفاده می­شود. بی­متال­ها از 1/0 تا 800 آمپر تولید می­گردند. این فیوز دارای یک کنتاکت باز و یک کنتاکت بسته جهت استفاده در مدار فرمان نیز است.


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:


موضوعات مرتبط: <-CategoryName->
برچسب‌ها: <-TagName->



آخرین مطالب